Skip to content

Écht contact maken. Hoe doe je dat? 

Terri laat aan een groep cursisten zien waar op de hand zenuwen lopen die je aan kunt raken om goed contact te kunnen maken met mensen met dementie

Dat kan je doen door:

  • Een rustige en fijne plek te kiezen. Het helpt hen om zich meer op hun gemak te voelen. Als er te veel geluiden of dingen om hen heen gebeuren, kan dat hen in de war brengen of zelfs angstig maken. In een stille en rustige omgeving kunnen ze zich beter concentreren en voelen ze zich veiliger. Het stelt hen ook in staat om meer in het moment te zijn en beter te kunnen communiceren.
  • Het maken van oogcontact. Het is een bijzondere manier bij iemand met dementie. Eigenlijk een soort van praten zonder woorden. Het zorgt ervoor dat jullie je met elkaar verbonden voelen, en dat je laat zien dat je er écht bent, speciaal voor hen. Het opent de deur naar een dieper begrip en een sterke connectie tussen jullie twee.
  • Te levellen op harthoogte. Het is fijn om op dezelfde hoogte te zijn als de persoon met dementie. Dus als zij zitten, is het goed om ook te gaan zitten. Dat geeft een gevoel van gelijkheid en respect. Het is alsof je zegt: “Jij bent belangrijk en ik wil je goed begrijpen.” Door op dezelfde hoogte te zijn, maak je het makkelijker om met elkaar te praten. Het voelt niet alsof iemand ‘boven’ de ander staat. Het zorgt voor een warme en vertrouwde sfeer.
  • Af te stemmen. Wees aanwezig met je volle aandacht. Luister goed naar wat ze zeggen. Dat laat zien dat je echt geeft om wat ze voelen en denken.
  • Aanraking en lichaamstaal. Een zachte aanraking kan troost en geborgenheid geven, en het laat de persoon weten dat je er bent voor hen. Het is als een stille manier om te zeggen: “Ik ben hier bij je, je staat er niet alleen voor.” Het is wel belangrijk om heel voorzichtig te zijn en te letten op hoe de persoon hierop reageert. Als ze tekenen van ongemak laten zien, stop dan onmiddelijk.
  • Je eigen zorgen opzij te zetten. Wanneer je bij iemand met dementie bent, is het heel belangrijk om alles wat jou bezighoudt even opzij te zetten. Kom binnen met een hoofd dat vrij is van zorgen en een hart dat open staat. Zo kun je er helemaal zijn voor de ander, zonder afleiding.
  • Jezelf te zijn. Wees je echte zelf en zet geen ander stemmetje op of je vrolijker voor dan dat je je voelt. Behandel de persoon met dementie als een volwaardig individu, met alle respect en waardigheid die ze verdienen. 
  • Met aandacht te luisteren. Als ze praten, geef ze dan jouw volledige aandacht. Concentreer je op wat ze zeggen en toon oprechte interesse in wat er in hen omgaat. Laat ze voelen dat hun woorden belangrijk zijn.
  • In hun wereld te stappen. Doe je best om te begrijpen wat zij meemaken en voelen. Dat helpt je om beter aan te sluiten bij hun beleving. Het is alsof je samen een nieuwe wereld ontdekt.
  • Vragen is veelal plagen. Stel geen vragen over vandaag/gisteren of dingen die recent gebeurd zijn. In plaats daarvan kan je beter vragen stellen over vroeger/ver verleden. 

  • Ze de ruimte te geven. Laat hen de regie nemen. Soms kan het langer duren of anders gaan dan je zou verwachten, en dat is helemaal oké. Geef hen die ruimte en respecteer hun eigenheid.
  • Gezamenlijke herinneringen te delen. Praten over dingen die jullie samen hebben meegemaakt, brengt een gevoel van herkenning en verbondenheid met zich mee. Het laat hen zien dat jullie iets heel kostbaars delen.
  • Geduld te hebben en de tijd te nemen. Soms kan het even duren voordat zij kunnen reageren. Haast je niet, geef hen de tijd die ze nodig hebben. Het is oké als dingen wat langer duren.
  • Empathie te tonen. Laat weten dat je begrijpt hoe ze zich voelen, zelfs als het soms niet helemaal logisch lijkt. Hun gevoelens zijn belangrijk en mogen er zijn.

Door deze dingen in gedachten te houden, kun je echt een dieper en waardevol contact maken met iemand die dementie heeft. Het toont je liefde en zorg voor hen, en dat kan heel veel betekenen voor hun welzijn en gemoedsrust.

Onthoud dat iedereen uniek is, dus niet elke stap zal even goed werken voor iedereen. Pas je aanpak aan op basis van wat het beste lijkt te werken voor de persoon met dementie waarmee je in contact wilt komen.

BIJ MENSEN MET VERGEVORDERDE DEMENTIE

In de vroege stadia van dementie kunnen mensen nog steeds een redelijk goed contact met hun lichaam hebben. Ze kunnen zich bewust zijn van hun fysieke sensaties en kunnen nog steeds in staat zijn om zelfzorgactiviteiten uit te voeren. Naarmate de dementie vordert, kunnen ze echter meer moeite hebben met het bewust waarnemen van hun lichaam en kunnen ze het contact met hun fysieke zelf verliezen.

Door ze weer in contact te brengen met hun eigen lichaam kan je bijdragen aan hun welzijn en gemoedsrust. Om te beginnen, is het belangrijk om heel voorzichtig te zijn. Zorg ervoor dat je rustig en liefdevol te werk gaat. Hier zijn wat stappen die je kunt proberen.

  • Begin met de voeten. Zachtjes kun je hun voeten vasthouden. Masseer ze met lichte druk. Dit kan hen helpen om bewust te worden van hun voeten, en het zorgt voor een gevoel van ontspanning.
  • Beweeg naar de knieën. Ga heel voorzichtig verder naar hun knieën. Masseer ze met zachte bewegingen. Let goed op hun reactie. Als ze het niet prettig vinden, stop dan en probeer op een later moment opnieuw.
  • Geef aandacht aan hun heupen. Deze gebieden zijn belangrijk voor het gevoel van stabiliteit en gronding. Door ze zachtjes aan te raken, help je hen om zich meer bewust te worden van dit deel van hun lichaam.
  • Raak de handen aan. Wanneer je hun handen vasthoudt, voelen ze de warmte van jouw hand. Dit brengt een gevoel van verbondenheid en troost. Het is alsof je zegt: “Je bent niet alleen, ik ben hier bij je.”
  • Vervolgens de ellebogen. Door hun ellebogen voorzichtig aan te raken, geef je een gevoel van ondersteuning. Dit kan hen helpen om zich stabieler en veiliger te voelen.
  • Sluit af met de schouders. Als je hun schouders aanraakt, kan dat een gevoel van geruststelling geven. Het is alsof je zegt: “Ik ben hier om voor je te zorgen en je te ondersteunen.”

Gebruik rustige en herhalende bewegingen: Herhalende aanrakingen kunnen helpen om een gevoel van ritme en kalmering te creëren. Dit kan hen helpen om meer in contact te komen met hun eigen lichaam. Dit liefdevolle gebaar kan echt een verschil maken in hun welzijn en gemoedsrust. Het brengt hen een gevoel van geborgenheid en laat hen weten dat ze er nog steeds toe doen.

Spreek zachtjes en geruststellend: Terwijl je hun lichaam aanraakt, kun je ook zachtjes met hen praten.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit proces tijd en geduld kan vergen. Niet alle aanrakingen zullen direct effect hebben, en dat is oké. Het gaat erom dat je hen de liefdevolle zorg en aandacht geeft die zij verdienen.

Het is belangrijk om te letten op hun reactie. Als ze tekenen van ongemak laten zien, stop dan onmiddellijk.