Skip to content

Hoe doe je dat?

Gelukkiger door meebewegen met dementie
 

Accepteer de veranderingen

Begrijp dat de persoon in hun eigen wereld leeft en probeer daarin mee te gaan. Het helpt om je aan te passen aan hun beleving. We hebben de neiging om iemand met dementie te corrigeren. Dit kan echter leiden tot frustratie, verwarring en zelfs angst. In plaats van te corrigeren, is het meestal beter om mee te gaan met het verhaal of de perceptie van de persoon met dementie. Het brengt harmonie en rust.

Laat je eigen waarheid los
Bovenstaand is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor velen onder ons voelt dit als liegen; het druist in tegen onze menselijke natuur. Maar je zal merken dat het contact zoveel fijner en waardevoller wordt, voor zowel de persoon met dementie als de mantelzorger, verpleger of verzorger. De communicatie verbetert, het gevoel van verbondenheid groeit en de frustratie neemt af. De persoon met dementie behoudt bovendien zijn of haar eigenwaarde, wat het emotionele welzijn vergroot en de levenskwaliteit verhoogt. 

Empathie, begrip en geduld
Dit zijn sleutelwoorden bij het omgaan met mensen die aan dementie lijden. Besef dat de persoon met dementie geen controle heeft over hoe hij of zij reageert. Het is cruciaal dat zij zich op hun gemak voelen, zodat het contact zo positief mogelijk verloopt..

Wat is mijn doel?
Samen de kracht ontdekken van meebewegen bij dementie, dat is mijn missie. Zodat het leven van de persoon met dementie waardevoller en aangenamer wordt, en naasten of verzorgers ook meer plezier halen uit het verlenen van hulp. Hierdoor wordt het ‘werk’ van de hulpverlener bevredigender en betekenisvoller.

Maar ook…
Oog te hebben voor de processen waar je als mantelzorger doorheen gaat.  Rollen die veranderen doordat je te maken hebt met een veranderend persoon en een veranderende relatie, waarbij je steeds een beetje meer afscheid neemt tijdens het leven. En dementie kan soms werken als een magneet op het verleden. Niet alleen voor de mens met dementie, maar ook voor de naasten. Oude onverwerkte emoties kunnen naar boven komen en familiebanden onder druk zetten. Soms kan dat alles teveel worden. Hoe blijf jij dan overeind? Tijdens mijn lezingen, workshops en gespreksgroepen is hier aandacht voor.